Katılımcılar Doktora ya da tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık derecesinin alındığı tarihi izleyen 7 yıl içerisinde ya da 12 ay içerisinde ilgili dereceyi alabilecek doktora öğrencilerden seçilecek olup başta Fen ve Mühendislik alanındaki bilim insanları tercih edilecektir. Katılımcı sayısı 24 olarak belirlenmiştir. Katılımcılar seçimi sırasında öncelikle başvuran adaylar alanlarına göre kategorilere ayrılacaktır. Ardından bilim kurulunda yer alan Akademisyenlerin yer aldığı aday seçimi toplantısı yapılarak değerlendirme yapılacaktır. Her alandaki aday seçimi kendi alanındaki uzman akademisyenlerin proje fikirleri ve kriterleri sağlama durumlarına göre yapacakları değerlendirme ile seçilecektir. Proje fikirleri ve mevcut durumları yine Bilim Kurulu’nun ortak değerlendirmesi ile seçilecektir. Seçilecek asil katılımcıların yanında aday sayısının en az yarısı kadar yedek katılımcı seçilecektir. Seçilecek katılımcılar ve yedek listesi etkinlik sayfasında ilan edilerek duyurulacaktır. Asil katılımcılardan etkinliğe katılmaktan vazgeçenler olması durumunda yedek listesinde bulunan kişiler ile sırasıyla iletişime geçilerek katılımcı sayısı 24’e ulaşılacaktır.
Katılımcı seçimine ilişkin kriterler
- T.C. vatandaşı veya 5901 sayılı kanunda geçen Mavi Kart sahibi olmak,
- Doktora ya da tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık veya sanatta yeterlik derecesinin alındığı tarihi izleyen 7 yıl* içerisindeki araştırmacı olarak başvuruda bulunmak,
c) b kriterini sağlamayanların doktora/tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta, veteriner hekimlikte uzmanlık/sanatta yeterlik derecesine sahip olması, doktora/tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta, veteriner hekimlikte uzmanlık/sanatta yeterlik öğrencisi olması durumunda ise doktora yeterliğini almış olması,
- Bir araştırma projesi fikrine sahip olmak,
- Meslekten ihraç edilmemiş olmak ve herhangi bir suçtan (terör, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık vb. ) ceza almamış olmak ve adli sicil belgesi ile belgelemek.
- Etik veya disiplin cezası almamış olmak,
- TÜBİTAK araştırmacı bilgi sistemi (ARBİS) veri tabanına kayıtlı olmak,
- Katılımcının projeye kabul edilmesi durumunda tam zamanlı katılımını sağlamak,
- İlk defa 2218 Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma projesi yazacak olanlara öncelik tanınacaktır.
- Tüm kriterleri aynı olan adaylar arasından, ilk başvuru yapanlara öncelik verilecektir.
- Doktora öğrencisi olan adaylar içinden doktora yeterliliği geçmiş olanlara öncelik tanınacaktır.
l) Etkinliğe bir proje önerisi ile katılıyor olması,
TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından desteklenen ulusal ve uluslararası projelerden (ikili ve çok taraflı uluslararası projeler, COST vb.) herhangi birini yürütmüyor/ yürütmemiş olması, (Daha önce TÜBİTAK’a proje sunmuş katılımcı olması tercih edilir.)
m) Daha önce bu program kapsamında desteklenen bir proje eğitimine katılmamış olması,
n) OHAL kapsamında yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler ile doğrudan veya anılan Kanun Hükmünde Kararnamelerde öngörülen usuller çerçevesinde meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teşkilatından çıkarılmamış olması.
- Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 ilden (Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Osmaniye, Elazığ ve Adana) birinde ikamet eden veya deprem dolayısıyla etkilenerek başka bir ilde bulunan araştırmacılar/öğrenciler ile bölge üniversitesindeki araştırmacılar/öğrencilere öncelik tanınacaktır.
Katılımcıların seçiminde Fen ve Mühendislik alanlarında başvuru yapanlar arasından eşit dağılım olacak şekilde toplam 24 katılımcı olması planlanmıştır.